Αναγνώστες

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012


ΓΑΛΑΚΤΩΜΑ:

Γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου με βιταμίνη Ε:

Τα βότανα, τα φρούτα, τα λουλούδια και άλλα φυσικά προϊόντα, είναι τα καλύτερα υλικά για καλλυντικά χωρίς χημικές ουσίες. Διαθέτοντας λίγο από τον χρόνο μας μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας αγνά καλλυντικά με βάση τα βότανα, όπως αυτό το γαλάκτωμα προσώπου που θα δείτε παρακάτω.

Για ξηρές και "ώριμες" επιδερμίδες:
Υλικά:
Αφέψημα ροδοπέταλων, μολόχας και χαμομηλιού
150 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
1 κουταλιά σούπας γλυκερίνη (από φαρμακείο)
1/2 κουταλάκι γλυκού Ζελέ Αλόης (από κατάστημα ειδών υγιεινής διατροφής)
5 σταγόνες ελαιόλαδο
5 σταγόνες σιτέλαιο
5 σταγόνες σουσαμέλαιο
3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου
Χυμός λεμονιού (από μισό λεμόνι)
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το αφέψημα. Βράζουμε σε νερό 300 ml περίπου τα βότανά μας (ροδοπέταλα, χαμομήλι και μολόχα) για 10 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Σε ένα μπολ, μεσαίου μεγέθους, βάζουμε την κρέμα γάλακτος, την γλυκερίνη, το ζελέ αλόης και τις σταγόνες από τα τέσσερα διαφορετικά έλαια. Ανακατώνουμε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Σουρώνουμε τα βότανα και μετράμε 50 ml από το αφέψημα που έχει ήδη κρυώσει, (ή 100 ml εάν θέλουμε το γαλάκτωμα πιο αραιό). Το προσθέτουμε στο προηγούμενο μίγμα, ώστε να έχουμε συνολικά 200 ml ποσότητα μίγματος (ή 250 ml ποσότητα για πιο αραιό γαλάκτωμα). Ανακατεύουμε το μίγμα με δύναμη (στο μίξερ ή στο σέικερ) μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Προσθέτουμε στο τέλος τον χυμό λεμονιού για φυσικό συντηρητικό, που θα διατηρήσει το μίγμα για 1 με 2 εβδομάδες.
Έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε για τον καθαρισμό της επιδερμίδας μας.



Για προβληματικές και λιπαρές επιδερμίδες:

Υλικά:
Αφέψημα από λίγη λεβάντα, δεντρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο, χαμομήλι και καλέντουλα
50 ml κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
100 ml Ζελέ Αλόης (από κατάστημα ειδών υγιεινής διατροφής
)5 σταγόνες ελαιόλαδο5 σταγόνες σιτέλαιο
5 σταγόνες σουσαμέλαιο
3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου
2-3 σταγόνες από έλαια μελισσόχορτου, λεβάντας και δεντρολίβανου διαλυμένα σε 2 κουταλιές της σούπας λάδι χαμομηλιού και μερικές σταγόνες μηλόξυδο
Χυμός λεμονιού (από μισό λεμόνι)
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το αφέψημα. Βράζουμε σε νερό 300 ml περίπου τα βότανά μας (λεβάντα, δεντρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο, χαμομήλι και καλέντουλα) για 10 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το ζελέ αλόης και τις σταγόνες από τα τέσσερα διαφορετικά έλαια. Παίρνουμε 2-3 σταγόνες από κάθε λάδι μελισσόχορτου, λεβάντας και δεντρολίβανου και τις διαλύουμε σε 2 κουταλιές λάδι χαμομηλιού με μερικές σταγόνες μηλόξυδο. Τις προσθέτουμε στο προηγούμενο μίγμα και ανακατώνουμε μέχρι να έχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Σουρώνουμε τα βότανα και μετράμε 50 ml από το αφέψημα που έχει ήδη κρυώσει, (ή 100 ml εάν θέλουμε το γαλάκτωμα πιο αραιό). Το προσθέτουμε στο προηγούμενο μίγμα, ώστε να έχουμε συνολικά 200 ml ποσότητα μίγματος (ή 250 ml ποσότητα για πιο αραιό γαλάκτωμα). Ανακατεύουμε το μίγμα με δύναμη (στο μίξερ ή στο σέικερ) μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Προσθέτουμε στο τέλος τον χυμό λεμονιού για φυσικό συντηρητικό, που θα διατηρήσει το μίγμα για 1 με 2 εβδομάδες.
Έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε για τον καθαρισμό της επιδερμίδας μας.
**Χρήσιμες συμβουλές: Το υπόλοιπο αφέψημα των βοτάνων μας, το χρησιμοποιούμε σαν λοσιόν καθαρισμού προσώπου, προσθέτοντας χυμό από μισό λεμόνι (α΄ συνταγή) ή λίγες σταγόνες ξύδι μηλίτη (β΄ συνταγή) ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας.



Σπιτικό γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ:

Το μακιγιάζ κάνει καλό στην εμφάνιση, αλλά κακό στο δέρμα, αν παραμένει επάνω του κατά τις βραδινές ώρες του ύπνου και το εμποδίζει να αναπνέει. Γι' αυτό μην αμελείτε ποτέ να το αφαιρέσετε πριν κοιμηθείτε.

Για κανονικά δέρματα:
Βυθίζετε ένα βαμβάκι για λίγο σε γάλα, το στραγγίζετε ελαφρά και το βρέχετε στη συνέχεια με λίγο ηλιέλαιο. Αφαιρείτε όλο το μέικ απ από το πρόσωπό σας, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί με καθαρό βαμβάκι. Αφήνετε το μείγμα γάλακτος - ελαίου να επιδράσει στην επιδερμίδα σας και στη συνέχεια ξεπλένετε το πρόσωπό σας.

Για ξηρά δέρματα: 
Ανακατεύετε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα με δύο κουταλιές της σούπας χαμομήλι (ρόφημα). Χρησιμοποιώντας και πάλι βαμβάκι, καθαρίζετε προσεκτικά όλο το πρόσωπο από τα προϊόντα μακιγιάζ. Ξεπλένετε την επιδερμίδα με άφθονο χλιαρό νερό.

Για λιπαρά δέρματα: 
Ανακατεύετε 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο γάλα με ρόφημα από άνθη και φύλλα πασχαλιάς (βράζετε μια χούφτα άνθη με λίγα φύλλα σε μισό λίτρο νερό -αφήνετε 20', φιλτράρετε και είναι έτοιμο). Ντεμακιγιάρετε όλο το πρόσωπο με απαλό βαμβάκι και στη συνέχεια το ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: